Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

ΣΤ3. ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΟΛΙΓΟΜΕΛΗ ΤΜΗΜΑΤΑ

ΣΤ.3  ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ (10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020)

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

            Την τρέχουσα περίοδο, σε συνθήκες πανδημίας, αίτημα του κλάδου (ΟΛΜΕ και ΕΛΜΕ) είναι η λειτουργία των σχολείων με 15 μαθητές ανά τμήμα ως ανώτατο όριο. Θυμίζουμε ότι το όριο αυτό το είχε θέσει το ίδιο το Υπουργείο τον Απρίλιο για την επανέναρξη των μαθημάτων, λαμβάνοντας υπόψη το εμβαδό των σχολικών αιθουσών και ορίζοντας ότι η απόσταση μεταξύ των μαθητών πρέπει να είναι ίση με 1,5 μέτρο, προβλέποντας επίσης τον χωρισμό σε  υποτμήματα για αίθουσες που δεν μπορούσε να τηρηθεί η παραπάνω απόσταση.

            Όπως γνωρίζετε το ΠΥΣΔΕ, δυστυχώς, είναι αναρμόδιο  στο να προτείνει ή να εγκρίνει τμήματα, κατευθύνσεις, ειδικότητες κλπ. Τα τμήματα τα εγκρίνει ο εκάστοτε περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης. Η θέση μας είναι όλα τα αιτήματα για "σπάσιμο τμημάτων" να ικανοποιούνται και είχαμε ζητήσει από τους συλλόγους διδασκόντων (ΣΤ.1.  ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ) να μην διστάσουν να "σπάσουν" το τμήμα στις περιπτώσεις που το κρίνουν απαραίτητο με βάση τις εκπαιδευτικές ανάγκες και τις κτιριακές δυνατότητες (μέγεθος αιθουσών), τονίζοντας ότι θα ψηφίσουμε την στελέχωση τους.

            Με γνώμονα την θέση του κλάδου για την μείωση των μαθητών ανά τμήμα, ψηφίσαμε την στελέχωση όλων των επιπλέον τμημάτων που δημιουργήθηκαν τον Σεπτέμβριο, πέραν τον αρχικών προβλέψεων που είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα (Φεβρουάριο και Ιούνιο).

            Έτσι, στελεχώθηκαν με εκπαιδευτικό προσωπικό όλα τα τμημάτα, ανεξάρτητα από το πότε δημιουργήθηκαν. Στις συνεδριάσεις του ΠΥΣΔΕ Λευκάδας δεν τέθηκε ποτέ ως θέμα ή ως προβληματισμός ποιο τμήμα και σε ποιο Σχολείο θα στελεχωθεί με εκπαιδευτικό προσωπικό και ποιο όχι.

            Κριτήρια για μας είναι οι εκπαιδευτικές ανάγκες και οι υγειονομικές αποστάσεις.            

            Για το υγειονομικό σκέλος θεωρούμε ότι εφόσον δεν μπορούν να κρατηθούν οι υγειονομικές αποστάσεις σε ένα τμήμα γενικής παιδείας των 20 μαθητών είναι το ίδιο προβληματικό με το τμήμα των 14 μαθητών που επίσης δεν μπορούν να κρατηθούν οι υγειονομικές αποστάσεις. Το κριτήριο για μας είναι η τήρηση των  υγειονομικών αποστάσεων, και όχι αν τα σχολεία είναι συστεγαζόμενα ή όχι. Άλλα υγειονομικά κριτήρια για το σπάσιμο τμημάτων δεν υπάρχουν και δεν καταλαβαίνουμε γιατί τίθενται.

            Πάγια αγωνιστική μας θέση είναι η πλήρης στελέχωση των σχολείων μας με μόνιμο προσωπικό με βάση τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων σύμφωνα με τις προτάσεις των ΕΛΜΕ και της ΟΛΜΕ και ο αριθμός μαθητών ανά τμήμα να ορίζεται από τα σχολεία, με βάση τις εκπαιδευτικές ανάγκες και τις κτιριακές δυνατότητες, και να μην διστάζουν να "σπάσουν" το τμήμα στις περιπτώσεις που το κρίνουν απαραίτητο (θυμίζουμε την πάγια θέση της ΟΛΜΕ για 20 μαθητές στη γενική, 15 στην κατεύθυνση, 10 στα εργαστήρια και την τρέχουσα περίοδο τους 15 μαθητές).   

 

Βλάχος Ηλίας του Σπυρίδωνα - 1ο ΕΠΑΛ Λευκάδας, τηλ. 6936340340 (Τακτικό μέλος)

Παραστατίδης Παναγιώτης του Κων/νου - 2ο Λύκειο Λευκάδας τηλ.6977455644

(Αναπληρωματικό μέλος)

Εκπρόσωποι Αιρετοί της

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

στο Π.Υ.Σ.Δ.Ε. Λευκάδας

Blog:  akk-lefkadas.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου